Pool barrier guide
What are the pool fence rules in Fort Lauderdale?
Updated October 2026
A pool barrier in Fort Lauderdale must be at least 48 inches tall on the outside, leave no more than 2 inches at the bottom, and have no opening a 4-inch sphere can pass. Gates must open away from the pool and close and latch on their own. These rules come from Florida's Chapter 515 and the Florida Building Code.
Does every pool need a fence?
Not every one. Florida's Residential Swimming Pool Safety Act (Chapter 515) says a new residential pool must have at least one of these to pass final inspection:
- a barrier that meets Section 515.29,
- an approved safety pool cover,
- exit alarms on every door and window with direct access to the pool, or
- self-closing, self-latching devices on every door with direct access, with the release at least 54 inches above the floor.
A barrier is the most common choice because it protects the pool from the yard as well as the house. Pools built before October 1, 2000 are not covered by the Act, but adding a compliant barrier is still the safest move if young children live or visit there.
What measurements does the barrier have to meet?
| Item | Requirement |
|---|---|
| Height | At least 48 inches, measured on the outside |
| Gap at the bottom | No more than 2 inches above grade |
| Openings | A 4-inch sphere must not pass through |
| Rails under 45 inches apart | On the pool side, with pickets no more than 1¾ inches apart |
| Rails 45 inches or more apart | Pickets no more than 4 inches apart |
| Chain link | Mesh no larger than 2¼ inches, unless slats reduce openings to 1¾ inches |
| Removable mesh barriers | At least 20 inches from the water's edge |
What are the gate rules?
Chapter 515 says pool gates open outward, away from the pool, and are self-closing and self-latching, with the release on the pool side and out of a young child's reach. The building code allows the latch release on either side if it is at least 54 inches above the bottom of the gate.
Can the house or my yard fence be part of the barrier?
It depends. Under Section 515.29, a wall of the house can be part of the barrier only if it has no door or window that opens onto the pool area. A perimeter fence can serve as part of the barrier if it meets every barrier rule. Nothing climbable, like a planter, AC unit or bench, can sit where a child could use it to get over.
What does it take to get a pool fence approved here?
A pool barrier is part of the pool's permit and inspections, and the code requires the barrier inspection before the pool is filled. In Fort Lauderdale, a fence also goes through the city's building permit, with signed and sealed plans for metal or PVC fences. See our pool fences and the permit guide.
Sources
Florida Statutes, Chapter 515 (Residential Swimming Pool Safety Act), Sections 515.27 and 515.29; Florida Department of Health, Water Smart Florida, "State Laws"; Florida Building Code, Residential, Section R4501.17 (barrier requirements) and R4501.19, as summarized in Miami-Dade County's pool barrier presentation. It is general information, not legal advice.